Projecten

Zorg en Hoop kunstproject

Het Zorg en Hoop kunst en uitwisselingsproject is een samenwerking met filmmaker/ mede oprichter van Villa Zapakara Mirjam Marks en Villa Zapakara. Dit project wordt gesponsord door de Nederlandse Ambassade in Suriname en Fonds voor Cultuurparticipatie in Nederland. Het is een interactief project met als thema klimaat, voor en door kinderen tussen de 10 en 14 jaar dat plaatsvindt op Surinaamse scholen (in Commewijne, Saramacca en Brokopondo) en Nederlandse scholen (in Amsterdam, Almere en Vlieland) onder leiding van lokale kunstenaars.

De resultaten van de workshops worden digitaal uitgewisseld en zullen in beide landen te zien zijn in een groeiende online tentoonstelling. Een selectie van de eindresultaten zal tegelijkertijd in beide landen te zien zijn in een publieke fysieke tentoonstelling.

Het project is een vervolg op het Zorg en Hoop filmfestival met hetzelfde thema dat liep van november 2021 tot eind mei 2022. Dit filmfestival bestond uit filmworkshops verzorgd in Nickerie, Sipaliwini en bij Villa Zapakara. De afsluiting van het filmfestival vond plaats in TBL Cinemas met filmvertoningen, de uitslag van de Climate Clip filmwedstrijd, gehouden onder de Surinaamse jeugd en een internationaal online webinar.

Resultaten van de kunstwerken van de leerlingen op de LBO Brokopondo

 

Resultaten van de kunstwerken van de leerlingen op de O.S. Kampong Baroe

 

Resultaten van de kunstwerken van O.S 3 Meerzorg te Commewijne

 

UNDP Kids photography Workshop

‘Zie de wereld door jouw foto lens’ is een project dat Villa Zapakara in samenwerking met
+597 Photography Foundation uitvoert. Tijdens 2-daagse workshop ontdekken kinderen
tussen 10-13 jaar hoe zij de effecten van klimaatverandering in de eigen leefomgeving
kunnen vastleggen.Na een succesvolle workshop in Paramaribo in 2021, worden er dit jaar tussen januari en maart 2023 nu ook workshops gegeven in de districten Commewijne, Saramacca, Marowijne, Coronie en Nickerie.

Elke workshop begint met een – speciaal door Villa Zapakara ontwikkelde – interactief
Sranan Krakti waterspel, waarin de kinderen op een speelse en educatieve manier te weten komen over de effecten, zoals een ook stijgende zeespiegel in Suriname, als gevolg van klimaatverandering. Vervolgens is er een fotografie gedeelte met als startpunt de foto’s van Professor Naipal, die begonnen is met het documenteren van deze effecten voor de Surinaamse kustlijn. Een van de professionele fotografen van +597 Photography zal vertellen hoe fotografie een grote rol speelt in de bewustwording van grote wereldvraagstukken. De kinderen krijgen tips mee waar je op moet letten bij het maken van een goede foto.

De volgende dag gaan de kinderen op pad naar de kustlijn van het district om foto’s te
maken. Ieder kind gaat op zoek naar een creatieve manier om de waterproblematiek vast te leggen. Tijdens het laatste onderdeel van de workshop maken de jonge deelnemers een selectie van hun foto’s die wordt ingezonden voor een online wedstrijd op de
facebook pagina van +597 Photography Foundation. De foto’s van de drie winnaars per
district worden tentoongesteld tijdens een week durende openbare tentoonstelling in elk van de vijf districten. Nadat de expositie naar alle vijf districten is gereisd zal deze ook bij Villa Zapakara te zien zijn. De foto’s van de winnaars per district zullen blijvend in de Sranan Krakti tentoonstelling opgenomen worden, die nog tot december 2023 loopt. De eerste workshop was op 20 januari en 21 januari in Commewijne en de laatste is in Nickerie op 17 en 18 maart.

+597 Photography Foundation is een Surinaamse stichting die fotografie als vak en als
kunstvorm wil bevorderen binnen Suriname, waarbij zij fotografie ziet als een heel goed
medium om visueel te maken in wat voor wereld we leven.
Dit project wordt ondersteund door het Global Climate Change Alliance Suriname
Adaptation (GCCA+) Phase 2 Project, gefinancierd door de Europese Unie (EU) en United
Nations Development Programme (UNDP), en de ondersteuning van de Overheid van
Suriname.

 

Ontdek de wereld, Sranan Krakti (Museum & ZapLab)

Tijdens het ‘Ontdek de wereld, Sranan Krakti (Museum & ZapLab)’ project, gefinancierd door Alcoa foundation zal het ZapLab technische introductie workshops gelinkt aan kunst en cultuur geven aan lokale jongeren van 16 jaar en ouder in Commewijne, Para, Wanica, Marowijne en Brokopondo. Tijdens deze workshops kunnen jongeren meer ontdekken over digitaal tekenen, digitaal borduren en organisch planten in combinatie met technische toepassingen. Voor het uitvoeren van de verschillende workshops in de districten heeft Villa Zapakara de hulp gevraagd van deskundigen op het gebied van landbouw, digitaal borduren en digitaal tekenen.

Zo zal Dennis Tauwnaar van Pikin Sranan uit Lelydorp de deelnemers meer vertellen over TOP, Transparant Organisch Planten en zal oud-ZapLab stagiair en afgestudeerde van het NATIN Shayenne Overeem een paar technische toepassingen demonstreren welke bij het planten gebruikt kunnen worden. Arno Marwad (fotograaf en grafisch ontwerper) behandelt twee digitale teken apps met de jongeren. Het gebruik van een tablet, tekenpen en layers komt hier aan bod. Tijdens de digitale borduurworkshop komen de jongeren in contact met nieuwe kennis en vaardigheden, zoals een spanraam op spannen met vlieseline, je eigen ontwerp maken of zelf je naam borduren binnen enkele minuten. Het doel van deze workshops is de vergroting van kennis en het ontwikkeling van vaardigheden bij de jeugd. Door deze (nieuwe) technische educatie aan te bieden gelooft Villa Zapakara bij te dragen aan de zelfvoorzienendheid van jongeren.

Naast de workshops worden ook verschillende digitale wandelroutes in samenwerking met lokale organisaties, plantenkenners en het Nationaal Herbarium van Suriname uitgezet in de districten. Middels een QR code kunnen geïnteresseerden meer te weten komen over specifieke bomen en planten uit het district.

De pilot van de QR wandelroute is afgelopen november gelanceerd in het mini-bos op het terrein van Villa Zapakara waar meer dan 50 verschillende planten en bomen met medicinale krachten staan. Dit jaar worden er ook verschillende onderdelen uit de huidige Sranan Krakti tentoonstelling omgezet naar een
digitaal platform. Zo kan de Sranan Krakti ervaring thuis of op school, in het binnen- en buitenland altijd gedeeld worden zelfs na de sluitingsdatum van de expo in december 2023.