Archief

Hieronder meer informatie over onze vorige tentoonstellingen

‘Paleisgeheimen’ 27 november 2008 t/m 30 april 2011
Paleisgeheimen heeft van 27 november 2008 t/m 30 april 2011 plaats gevonden in Villa Zapakara. Deze tentoonstelling ging over de Ashanti cultuur in Ghana en speelde zich af in het paleis van de Ashanti koning. De kinderen kwamen te weten hoe het is een onderkoning, deel van de koning zijn hofhouding of drumorkest te zijn. Ruim 17.000 kinderen en hun begeleiders hebben kunnen genieten van deze tentoonstelling. Hiervan kwamen rond de 15.000 kinderen in schoolverband uit verschillende districten. Inmiddels heeft Villa Zapakara een vaste samenwerking met TMJ.

‘Ster in de Stad’ van 1 augustus 2011 tot en met 11 mei 2013
Het thema van de tweede tentoonstelling was de hedendaagse cultuur in de miljoenenstad Mumbai (voorheen Bombay) in India. De interactieve tentoonstelling waar de kinderen aan mee hebben gedaan ging over het leven in deze wereldstad. Tijdens de Bombaytour van 75 minuten werden de kinderen ondergedompeld in het leven in Mumbai. Door middel van verhalen, rollen en activiteiten brachten de kinderen de tentoonstelling tot leven. Bombay wordt de ‘city of dreams’ genoemd, de stad waar dromen werkelijkheid worden. Mede omdat Bombay de stad is van de grote Bollywood-industrie. De kinderen werden ontvangen alsof zij nieuwkomers waren die hun geluk kwamen zoeken in de grote stad. Filmster worden is één van de dromen die een nieuwkomer heeft. De film maakte dan ook een belangrijk deel van de tentoonstelling uit. Maar…. als je het wil gaan maken in Bombay zul je onderaan moeten beginnen. De kinderen gingen met de trein naar het hartje van de stad en werden aan het werk gezet op één van de ruim 30 woon-, en werkplaatsjes, bijvoorbeeld als theeschenker, bloemenrijger, taxi-reparateur of pottenbakker. Tijdens de Bombay-tour kregen de kinderen ook iets te eten en te drinken. En ze kregen zelfs de kans om mee te dansen in een echte Bollywoodclip!

 

‘De Qi van China’ van 3 augustus 2013 tot en met 19 december 2015
In de derde tentoonstelling stond de Qi centraal. Chinezen zijn dagelijks bezig ervoor te zorgen dat hun Qi goed stroomt. Chinezen zorgen ook door middel van Feng Shui dat de Qi goed stroomt door hun huis.
Tijdens de China tour van 75 minuten werden de kinderen ondergedompeld in het leven in China. Door middel van verhalen, rollen en activiteiten maakten de kennis met de qi en het leven in China. De ‘Qi van China’ was een tentoonstelling over de levenskracht van China, die door alles en iedereen stroomt: door mensen en dingen, dieren en gebouwen, in China, maar ook hier en vooral door kinderen. Die barsten van de energie en ontdekten in de tentoonstelling hun Chinese energie: qi.

‘MixMax Brasil’ van 16 maart 2016 tot en met 15 december 2018
MixMax Brasil ‘Nix is wat het lijkt, mix is wat het is’ was de vierde interactieve landententoonstelling van Villa Zapakara.
Het centrale thema van deze tentoonstelling was MixMax. Brazilië is een multi-etnische samenleving met een rijke cultuur: negen van de tien Brazilianen heeft Indiaans, Portugees, Afrikaans, Japans, Joods, Libanees en/of ander bloed dat door hun aderen stroomt. Mix is dus hun identiteit. In deze tentoonstelling konden kinderen uitingen van deze mixcultuur gedurende 75 minuten ervaren in muziek, dans, kunst, beelden, verhalen en gebruiken. Dit alles in een decor gemaakt van o.a. producten verkregen uit recycling en upcycling.