Over ons

Kindermuseum Villa Zapakara

Kindermuseum Villa Zapakara is geen museum om met je handen op je rug kunstwerken of historische voorwerpen te bekijken. Bij de interactieve tentoonstelling worden de kinderen namelijk zelf aan het werk gezet. Villa Zapakara is een plek waar alle kinderen van Suriname (en hun ouders en begeleiders) de gelegenheid krijgen zich even in een andere wereld te begeven.
In Villa Zapakara kunnen kinderen hun nieuwsgierigheid bevredigen op een educatieve, interactieve en eigentijdse manier. Hun fantasie wordt geprikkeld en hun visie verbreed. Onder begeleiding van deskundige medewerkers brengen de kinderen de tentoonstelling tot leven met verhalen, (rollen)spel en andere activiteiten.
Los van de interactieve tentoonstellingen die Villa Zapakara aanbiedt, waar je met de school of als individu naar toe kunt gaan, is er ook een mediatheek waar je boeken en films over kunst en cultuur kunt bekijken. Daarnaast worden workshops en andere culturele activiteiten aangeboden.
Villa Zapakara is sinds november 2009 open. De eerste interactieve tentoonstelling ‘Paleisgeheimen over de Ashanti in Ghana is door 17.000 kinderen en hun begeleiders bezocht en de tweede ‘Ster in de Stad’ over de miljoenenstad Mumbai door ruim 22.000. Na Ghana, India, China en Brazilië is Suriname nu aan de beurt.

Openingstijden

maandag t/m vrijdag scholen van 8.00 tot 13.00 uur
Naschoolse opvang van 13.00 tot 16.30 uur
Zaterdag van 12.00 tot 19.00u.
In de vakanties van 8.00 tot 16.00u.

Reserveren vooraf verplicht.
De Suriname tour is elke zaterdag om 12.00 uur of op aanvraag als je met minimaal 15 personen bent.
Vaste tijden voor workshops zijn zaterdag om 13.30 uur, 15.00 uur en om 16.15 uur
Voor specifieke workshops en films kun je het beste even kijken op de openingspagina van deze site daar staat elke week de agenda.

Missie

Ontdek de wereld! Kindermuseum Villa Zapakara biedt interactieve tentoonstellingen over culturen waarbij kinderen spelend leren, hun fantasie wordt geprikkeld en hun visie verbreed.

Wij raken kinderen in hun hart en hoofd met kennis over een diversiteit van werelden.

De ervaring van cultuur is essentieel voor de ontwikkeling van ieder kind. Door te doen leren kinderen en krijgen zo de kans hun talenten en krachten te ontdekken.

Visie

Villa Zapakara streeft ernaar een permanente voorziening te zijn in het kunst & cultuur aanbod in de Surinaamse samenleving.

Hoe het begon

Daphne Bruijne en Mirjam Marks zijn vanaf november 2008 gaan brainstormen met het idee om in Suriname iets cultureels en educatiefs voor kinderen op te zetten. Liefst met een groot en breed bereik. Hun uitgangspunt was om kinderen de kans te geven hun blik iets te verruimen, op ideeën te komen voor de toekomst, geïnspireerd te raken door het zien en meemaken van iets nieuws. Zo ontstond het plan een plek te creëren waar kinderen op een creatieve en actieve manier kennis zouden kunnen maken met verschillende culturen, volkeren en kunst: Kindermuseum Villa Zapakara. (VZ)

De gedeelde liefde voor Suriname van Daphne en Mirjam in het algemeen maar voor de Surinaamse kinderen in het bijzonder is de drijfveer achter dit plan. Belangrijke inspiratiebron voor het opzetten van het Kindercultuurhuis is Tropenmuseum Junior (TMJ) in Amsterdam. www.tropenmuseum.nl.  De ideeën van Daphne en Mirjam sluiten prima aan bij de missie van TMJ, terwijl de mensen van TMJ op hun beurt graag meewerken door hun landententoonstellingen een tweede leven te laten leiden in Suriname. Zo kon Villa Zapakara op 27 november 2009 haar poorten openen met de interactieve tentoonstelling Paleisgeheimen, over de Ashanti in Ghana.

De basisfinanciering werd toegezegd door de Nederlandse ambassade te Paramaribo. De collectie en het concept werden geschonken door TMJ en vele lokale bedrijven steunden de opbouw voor deze eerste tentoonstelling middels materialen en/of diensten. (zie donateurs en sponsoren)