Over ons

Museum Villa Zapakara

Villa Zapakara is geen museum waar je met je handen op je rug kunstwerken of historische voorwerpen bekijkt. Bij onze interactieve tentoonstellingen spelen de bezoekers zelf een rol!
Villa Zapakara is een plek waar alle kinderen van Suriname (en hun ouders en begeleiders) de gelegenheid krijgen zich even in een andere wereld te begeven.
Hier kunnen kinderen hun nieuwsgierigheid bevredigen op een educatieve, interactieve en eigentijdse manier. Hun fantasie wordt geprikkeld en hun visie verbreed. Onder begeleiding van deskundige medewerkers brengen de kinderen de tentoonstelling tot leven met verhalen, (rollen)spel en andere activiteiten.
Los van de interactieve tentoonstellingen die Villa Zapakara aanbiedt, waar je met de school of als individu naar toe kunt gaan, is er ook een mediatheek waar je boeken en films over kunst en cultuur kunt bekijken. Daarnaast worden workshops en andere culturele activiteiten aangeboden.

Villa Zapakara is sinds november 2009 open. De eerste interactieve tentoonstelling ‘Paleisgeheimen’ over de Ashanti in Ghana is door 17.000 kinderen en hun begeleiders bezocht en de tweede ‘Ster in de Stad’ over de miljoenenstad Mumbai door ruim 22.000. Na Ghana, India, China en Brazilië, is nu Suriname aan de beurt, met de tentoonstelling genaamd ‘Sranan Krakti; ontdek de kracht in de natuur, onze cultuur en de kracht in jezelf’. 

Missie

Ontdek de wereld! Museum Villa Zapakara biedt interactieve tentoonstellingen over culturen waarbij kinderen spelend leren, hun fantasie wordt geprikkeld en hun visie verbreed.

Wij raken kinderen in hun hart en hoofd met kennis over een diversiteit van werelden.

De ervaring van cultuur is essentieel voor de ontwikkeling van ieder kind. Kinderen leren door te doen, en krijgen zo de kans hun talenten en krachten te ontdekken.

Visie

Villa Zapakara streeft ernaar een permanente voorziening te zijn in het kunst & cultuur aanbod in de Surinaamse samenleving.

Hoe het begon

Daphne Bruijne en Mirjam Marks begonnen in november 2008 met brainstormen over het idee om in Suriname iets cultureels en educatiefs voor kinderen op te zetten. Liefst met een groot en breed bereik. Hun uitgangspunt was om kinderen de kans te geven hun blik iets te verruimen, op ideeën te komen voor de toekomst, geïnspireerd te raken door het zien en meemaken van iets nieuws. Zo ontstond het plan een plek te creëren waar kinderen op een creatieve en actieve manier kennis zouden kunnen maken met verschillende culturen, volkeren en kunst: Kindermuseum Villa Zapakara. (VZ)

De gedeelde liefde voor Suriname van Daphne en Mirjam in het algemeen, en voor de Surinaamse kinderen in het bijzonder, is de drijfveer achter dit plan. Belangrijke inspiratiebron voor het opzetten van het Kindercultuurhuis is Tropenmuseum Junior (TMJ) in Amsterdam (www.tropenmuseum.nl).  De ideeën van Daphne en Mirjam sluiten prima aan bij de missie van TMJ, terwijl de mensen van TMJ op hun beurt graag meewerken door hun landententoonstellingen een tweede leven te laten leiden in Suriname. Zo kon Villa Zapakara op 27 november 2009 haar poorten openen met de interactieve tentoonstelling ‘Paleisgeheimen’, over de Ashanti in Ghana.

De basisfinanciering werd toegezegd door de Nederlandse ambassade te Paramaribo. De collectie en het concept werden geschonken door TMJ en vele lokale bedrijven steunden de opbouw voor deze eerste tentoonstelling middels materialen en/of diensten. (zie donateurs en sponsoren)