Ontdek de wereld

Tentoonstelling

Sranan Krakti

Sranan Krakti tentoonstelling vanaf 30 maart 2019

Sranan Krakti, ‘hoe dichter je bij jezelf staat, hoe verder je gaat’.

Onderwerpen:
1. Natuur
2. Cultuur
3. De kracht in jezelf

Op deze 3 pijlers zijn 8 interactieve onderdelen van de tentoonstelling gebaseerd. Aan de hand van verhalen en activiteiten leren de bezoekers meer over de kracht van Suriname maar vooral ook over de kracht in henzelf.

Maak een wandeling door het miniforest , ontdek de medicinale planten in de kruidentuin en vier feest in het Alakondre huis of bedien de sluizen van het technisch waterstation en laat je mening horen bij Sranan Krakti!

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op 30 maart 2019, hierna gaan we 3 weken proefdraaien met verschillende scholen, bedrijven en andere instanties.
Tijdens de paasvakantie bieden we vanaf 23 april voor de duur van 2 weken het vakantieprogramma aan.
Vanaf maandag 6 mei vervolgt het reguliere programma, dit houdt in dat we van maandag tot vrijdag in de ochtend scholentours bieden en in de middagen de Naschoolse opvang. Op zaterdag bieden we een weekend programma met verschillende workshops en natuurlijk kun je kennis verzamelen in de Sranan Krakti tentoonstelling.

Doelgroep

De tentoonstelling is gericht op kinderen vanaf 6 jaar. Ook tieners en volwassenen zijn welkom. Je kunt meedoen aan de tour in schoolverband of tijdens de weekend- en/of vakantieprogramma’s, Hiervoor kun je van tevoren een reservering maken.
Kinderen onder de 6 jaar mogen onder begeleiding van een ouder of begeleider meedoen. Indien er minder dan 12 kinderen zijn zal er een kortere versie van de tour gedaan worden.

Voor feest-, en vakantiedagen kunt u voor het programma op deze site of op onze facebookpagina kijken of bellen naar 422212. Als u een bezoek wilt brengen met meer dan 15 kinderen dan kan op aanvraag een dag en tijd afgesproken worden. (zie kinderfeestjes).
Reserveren is aan te raden en let op: we beginnen op tijd en als de tour al begonnen is kun je niet meer mee.

Sranan Krakti 16+:
Sranan Krakti is ook geschikt voor bedrijven en organisaties als teambuilding sessie of als family day.
Voor de Sranan Krakti wordt ook een familie gids ontworpen waardoor ouders met hun kind zelfstandig een bezoek aan de tentoonstelling kunnen brengen.
Villa Zapakara leent zich, onder bepaalde voorwaarde, voor interactieve lezingen over uiteenlopende onderwerpen die betrekking hebben op de natuur, cultuur of de kracht in jezelf.

Archief

Archief ‘Paleisgeheimen’ 27 november 2008 t/m 30 april 2011
Paleisgeheimen heeft van 27 november 2008 t/m 30 april 2011 plaats gevonden in Villa Zapakara. Deze tentoonstelling ging over de Ashanti cultuur in Ghana en speelde zich af in het paleis van de Ashanti koning. De kinderen kwamen te weten hoe het is een onderkoning, deel van de koning zijn hofhouding of drumorkest te zijn. Ruim 17.000 kinderen en hun begeleiders hebben kunnen genieten van deze tentoonstelling. Hiervan kwamen rond de 15.000 kinderen in schoolverband uit verschillende districten. Inmiddels heeft Villa Zapakara een vaste samenwerking met TMJ.

Archief ‘Ster in de Stad’ van 1 augustus 2011 tot en met 11 mei 2013
Het thema van de tweede tentoonstelling was de hedendaagse cultuur in de miljoenenstad Mumbai (voorheen Bombay) in India. De interactieve tentoonstelling waar de kinderen aan mee hebben gedaan ging over het leven in deze wereldstad. Tijdens de Bombaytour van 75 minuten werden de kinderen ondergedompeld in het leven in Mumbai. Door middel van verhalen, rollen en activiteiten brachten de kinderen de tentoonstelling tot leven. Bombay wordt de ‘city of dreams’ genoemd, de stad waar dromen werkelijkheid worden. Mede omdat Bombay de stad is van de grote Bollywood-industrie. De kinderen werden ontvangen alsof zij nieuwkomers waren die hun geluk kwamen zoeken in de grote stad. Filmster worden is één van de dromen die een nieuwkomer heeft. De film maakte dan ook een belangrijk deel van de tentoonstelling uit. Maar…. als je het wil gaan maken in Bombay zul je onderaan moeten beginnen. De kinderen gingen met de trein naar het hartje van de stad en werden aan het werk gezet op één van de ruim 30 woon-, en werkplaatsjes, bijvoorbeeld als theeschenker, bloemenrijger, taxi-reparateur of pottenbakker. Tijdens de Bombay-tour kregen de kinderen ook iets te eten en te drinken. En ze kregen zelfs de kans om mee te dansen in een echte Bollywoodclip!

Archief ‘De Qi van China’ van 3 augustus 2013 tot en met 19 december 2015
In de derde tentoonstelling stond de Qi centraal. Chinezen zijn dagelijks bezig ervoor te zorgen dat hun Qi goed stroomt. Chinezen zorgen ook door middel van Feng Shui dat de Qi goed stroomt door hun huis.
Tijdens de China tour van 75 minuten werden de kinderen ondergedompeld in het leven in China. Door middel van verhalen, rollen en activiteiten maakten de kennis met de qi en het leven in China. De ‘Qi van China’ was een tentoonstelling over de levenskracht van China, die door alles en iedereen stroomt: door mensen en dingen, dieren en gebouwen, in China, maar ook hier en vooral door kinderen. Die barsten van de energie en ontdekten in de tentoonstelling hun Chinese energie: qi.

Archief ‘MixMax Brasil’ van 16 maart 2016 tot en met 15 december 2018
MixMax Brasil ‘Nix is wat het lijkt, mix is wat het is’ was de vierde interactieve landententoonstelling van Villa Zapakara.
Het centrale thema van deze tentoonstelling was MixMax. Brazilië is een multi-etnische samenleving met een rijke cultuur: negen van de tien Brazilianen heeft Indiaans, Portugees, Afrikaans, Japans, Joods, Libanees en/of ander bloed dat door hun aderen stroomt. Mix is dus hun identiteit. In deze tentoonstelling konden kinderen uitingen van deze mixcultuur gedurende 75 minuten ervaren in muziek, dans, kunst, beelden, verhalen en gebruiken. Dit alles in een decor gemaakt van o.a. producten verkregen uit recycling en upcycling.