Volg ons

facebook.png

 

Hoe het begon

 

Daphne Bruijne en Mirjam Marks zijn vanaf november 2008 gaan brainstormen met het idee om in Suriname iets cultureels en educatiefs voor kinderen op te zetten. Liefst met een groot en breed bereik. Hun uitgangspunt was om kinderen de kans te geven hun blik iets te verruimen, op ideeën te komen voor de toekomst, geïnspireerd te raken door het zien en meemaken van iets nieuws. Zo ontstond het plan een plek te creëren waar kinderen op een creatieve en actieve manier kennis zouden kunnen maken met verschillende culturen, volkeren en kunst: Kindermuseum Villa Zapakara. (VZ)
De gedeelde liefde voor Suriname van Daphne en Mirjam in het algemeen maar voor de Surinaamse kinderen in het bijzonder is de drijfveer achter dit plan. Belangrijke inspiratiebron voor het opzetten van het Kindercultuurhuis is Tropenmuseum Junior (TMJ) in Amsterdam. www.tropenmuseum.nl De ideeën van Daphne en Mirjam sluiten prima aan bij de missie van TMJ, terwijl de mensen van TMJ op hun beurt graag meewerken door hun landententoonstellingen een tweede leven te laten leiden in Suriname. Zo kon Villa Zapakara op 27 november 2009 haar poorten openen met de interactieve tentoonstelling Paleisgeheimen, over de Ashanti in Ghana. 
De basisfinanciering werd toegezegd door de Nederlandse ambassade te Paramaribo. De collectie en het concept werden geschonken door TMJ en vele lokale bedrijven steunden de opbouw voor deze eerste tentoonstelling middels materialen en/of diensten. (zie donateurs en sponsoren)